Plan een vrijblijvend ‘tot de essentie’ gesprek

Je weet dat het anders kan. Klaar voor meer? Laten we elkaar ontmoeten en ervaren of we matchen.

Een jaar na Corona – Waar is m’n reuk gebleven?

16 maart, 2021

l

Nicoline Remmet

Verlies van een zintuig

Precies een jaar geleden op 16 maart, de 1ste maandag van de 1ste lockdown kreeg ik koorts en werd ik ziek (lees: ziek in tijden van Corona). Inmiddels weten we dat zo’n 60 à 70 procent van alle mensen die met het coronavirus besmet zijn geraakt, reuk- en smaakverlies hebben. Hoe dat precies komt, is nog onduidelijk. Er loopt ook een groot onderzoek naar de relatie tussen reukverlies en Covid-19. Het is nog onzeker of dit reukverlies tijdelijk of meer permanent van aard is. Bij de meesten is er na een aantal weken verbetering, bij anderen na een jaar nog steeds niet. Tot die laatste groep behoor ik.  

Wat betekent dat in mijn dagelijks leven? 

Ik bleef er vrij laconiek onder, toen ik merkte dat mijn reukvermogen na het herstel niet terugkwam. Ik roemde in gesprekken met anderen, met een grote grijns en een knipoog, vooral de voordelen van niet meer ruiken.  

Alle nare geuren zijn namelijk verleden tijd!!

Stel je eens voor…

de keren dat je het liefst twee flinke stappen achteruitzette als de geur uit je gesprekspartners mond of, nog erger, uit je eigen mond, verre van aangenaam was?  Daar heb ík in ieder geval geen last meer van. Mijn liefje zoen ik iedere ochtend vol overgave vóór het tandenpoetsen, come rain or come shine

toilet bezoek na iemand anders? Geen probleem, geen vertrokken gezicht!! Met een glimlach kom ik iedere willekeurige toiletruimte binnen. 

zweetlucht? Al dragen mijn 2 puberzoons twee weken dezelfde trui, sokken en onderbroek, ik zit in vrede naast hen. 

teveel knoflook gegeten? Ik wend me niet demonstratief of juist onopgemerkt van je af

De lucht van rotte eieren, een natte hond, verschaald bier, sigaretten in asbakken….  allemaal verleden tijd

De huidige 1,5 meter regel en ons vooral digitaal voortgezette leven bespaart ons momenteel van vele van deze geuren. Maar toch. Door het niet meer te kunnen ruiken mis ik plotseling die collega die zo verschrikkelijk stonk, steeds meer. 

Klinkt positief toch? Dus alles ok toch?

Waar zeur ik het eigenlijk over?  Dit gaat vast over. En het is lang niet zo erg als sommige andere verhalen. Ik ben gelukkig bijvoorbeeld niet continu moe, mijn longen functioneren goed. ‘Wees blij dat het slechts je reukvermogen betreft en niet je zicht of gehoor’ zei ik tegen mezelf.  Ik mag in mijn handjes klappen! 

Ons reuk- en smaakvermogen is vaak een ondergeschoven kindje ten opzichte van de oor en oog zintuigen.

Wat heb ik het onderschat. Het verlies van reuk is geen klein… OH, ALS DIT ALLES IS…. dingetje. Door mijn ervaringen en wat meer onderzoek kijk ik daar nu genuanceerder naar.

Wat ik namelijk niet wist 

is dat ik de wereld op een andere manier zou gaan ervaren. M’n beleving veranderde. De intensiteit en de momenten van puur genieten namen onopgemerkt af. Alsof alles nét iets minder leuk was dan pre corona. En dat was weer niet vreemd. Iedereen had last van de side-effects van de lockdown. Meer mensen vertelden soms last te hebben van sombere of depri gevoelens. Een mogelijk verband met het reukverlies legde ik daardoor aanvankelijk niet. Maar er was iets anders aan de hand. 

Ik verloor veel meer dan m’n reuk  

Reuk waarschuwt en zet aan tot handelen.

Geuren hebben een belangrijke alarmfunctie en laten ons instinctief besluiten nemen. Dat hapert nu. Gevaar ruik ik niet meer! Een gaspit die niet goed aanstaat? Dat ruik ik niet. Vuur, rook, ik ruik het niet, dus wat als er brand is? Is die vis nog goed? Als de kleur nog ok is maak ik er wat van. Geen idee, dus wellicht buikpijn of erger. En als ik in de poep ben gestapt, ruik ik daar niets van, niet fijn als je na een wandeling zo de auto in stapt…. 

Reuk is essentieel voor je smaak.

Ik houd van lekker eten en probeer dat voort te zetten maar echt genieten ervan doe ik zelf niet. Met als gevolg dat ik automatisch sneller eet dan ooit tevoren, sneller dan onze zoons. Pindakaas vond ik echt lekker. Nu? Jakkes, oprecht vies! Sushi? Idem. Wijn? Maakt niet uit hoe mooi hij is, echt proeven doe ik het niet meer en de geur pik ik al helemaal niet op. Whisky gaat nog, maar lijkt me geen passend alternatief. 

Bepaalde voedingsmiddelen vóél ik meer dan dat ik ze proef, zoals pepers, mierikswortel, of gember.  De enige smaken die me prikkelen zijn zout, pittig, zoet en vet. Een te hete peper in het eten, ik blik of bloos niet, de reactie van de ander vertelt me wel wat ik op tafel heb gezet… Weet je wat dit betekent voor mijn eetgewoonten? Juistem!! Die zak chips wordt plotseling een heel aantrekkelijke optie. De meer verfijnde smaken doen me niet zoveel……. eten is een meer functionele aangelegenheid geworden dan een moment van genieten. 

Wat ik wel ruik, is niet zo lekker meer! Geuren waar ik voorheen van genoot zijn nu vervormd tot vieze, nare smells: parfum, zeep, deo, schoonmaakmiddelen, zowel het chemische als het eco vriendelijke spul…het lijkt alsof de aangename geurlaag niet langer de verdrongen vieze onderlaag kan bedekken. Een geur die ik niet eerder heb geroken en niet kan benoemen.   

Geuren hebben impact op je stemming, zowel bewust als onbewust. 

Reuk heeft invloed op gevoelens van welbevinden… geuren kunnen ontspannen, opwinden, kalmeren, energie geven, honger en lust opwekken. Een gemaaid grasveld? Een boswandeling? Bloemen? De hond? De zee waar ik zo ontzettend veel van houd? Ik ruik ze niet. Versgebakken appeltaart, de geur van een hemelse curry of een mooie wijn? Nada noppes.  

Wat ik echter het allermeest mis is níét de geur van koffie, brood, bloemen, gemaaid gras, een mooie wijn, parfum of anderszins.

Waar ik echt naar snak, is de geur van jou!

de geur weer te kunnen ruiken van de mensen om me heen, de mensen waar ik van houd, waar ik om geef! De mensen die ik nieuw leer kennen, waar ik mee sport, leer, werk. Ik zie mijn liefje, mijn jongens, ik knuffel hen. Evenals heel af en toe mijn moeder of goede vriend of vriendin. Maar ik ruik hun geur niet. Met gesloten ogen zou ik ze niet herkennen. 

Geuren zorgen voor het gevoel van verbinding, van thuiskomen. En ik mis hun geur!

De vertrouwdheid, de bekendheid, de nestgeur, de geur van ons huis, de geur van wat ons bindt, de geur van liefde, verhitting, schaamte, boosheid, woede, blijdschap, inspanning, zachtheid, seks, feromonen. In echte verbinding voelen met de ander, is elkaars geuren ruiken (bewust en onbewust) een belangrijke component.  Geur is van invloed op onze relaties, meer dan ik had kunnen bedenken.

Ook op de relatie met jezelf! Ik ruik mezelf niet! Ik blaas nooit meer in m’n eigen hand om mijn adem te ruiken. En als ik van het toilet afkom is dat altijd met een glimlach. Zonder schaamte. Ik zwaai mijn truien onder de neus van mijn liefje of nodig hem uit m’n oksels te ruiken of ‘het er nog mee door kan’. Heel ontspannen is dat, kan ik je vertellen, maar het voelt ook letterlijk geur- en smaakloos. 

Het leven lijkt vlakker 

Hoe ik dat ervaar, is moeilijk uit te leggen en de woorden die ik heb, lijken te zwaar. Maar het is te vergelijken met een raar gevoel van leegte, het ontbreken van een belangrijke natuurlijke prikkel, het ontbreken van een kleurdimensie, dat wat zorgt dat je verlangt, geniet, voelt dat je leeft. Stel je voor, je loopt bij de bakker naar binnen en ruikt geen brood, watertanden wordt plotseling een leeg begrip.  

Rousseau noemde de reuk het zintuig van de herinnering en het verlangen. 

En dat brengt me bij het laatste maar niet minder belangrijke punt: soms lijkt mijn geheugen minder goed te werken. Dat is niet raar, weet ik nu 

Reuk haalt herinneringen naar boven. Dat déjà vu gevoel dat je kan hebben bij het ruiken van een bepaalde geur. Weg! Herinneringen die getriggerd worden door geur? dat gebeurt eenvoudig niet.

Uit onderzoeken die zijn gedaan rond zintuigen en herinneringen blijkt dat herinneringen het sterkst terugkomen door specifiek gekoppelde geurprikkels. Dit lijkt verband te houden met het Proust-effect. Het Proust-effect? Ja dat dus.  Het Proust-effect is het effect waarbij herinneringen of emoties bij een ervaring zoals geur of smaak onverwacht bij je naar boven komen. Vernoemd naar de Franse romanschrijver Marcel Proust die dit fenomeen als eerste beschreef in zijn boek ‘la recherche du temps perdu’. Hij beschreef hoe sterke geuren bij het eten van een madeleine-cakeje gedoopt in bloesemthee, hem onverwacht terugbracht naar zijn jeugdherinneringen.  Waarom de reuk van alle zintuigen de krachtigste tijdreismachine vormt is onduidelijk. Sommige zeggen dat het te maken heeft met de ligging van het geurcentrum vlak bij de amygdala, de plek in ons brein die onze emoties bestuurt. Onzin, zeggen anderen. Hoe het ook werkt, feit blijft dat het opsnuiven van een voor ons specifieke geur ons  terug slingert naar het verleden. 

Wat je kunt doen 

Hoe het is om je reukvermogen te moeten missen, ervaar ik nu aan den lijve. Dus onderschat ik niet langer het belang. Dat lijkt mij gepast en zelfs noodzakelijk. Pas nu ik heel bewust binnen laat komen welke impact het verlies van mijn reuk heeft, kan ik er echt mee aan de slag.  

Bij recent reukverlies is training op dagelijkse basis aan te raden. Op internet of via een kno-arts kun je informatie krijgen over hoe je dit precies aanpakt. Kort gezegd: ruik twee à drie keer per dag aan een aantal voor jou bekende geuren (zoals koffie, cacao, kaneel en vanille). Blijf dit consequent herhalen met dezelfde geuren, gedurende enkele maanden. 

Een tip die ik kreeg is iedere dag rauwe knoflooktenen eten (twee of zo) en dit te doen tot de reuk terugkomt. Dit zie ik vooralsnog als laatste redmiddel…. 

Ja ik probeer dingen om beter te ruiken en heb een afspraak bij een KNO-arts, Ja ik schaf een trainingspakket aan. En ik realiseer me ook dat het kan zijn dat mijn reukvermogen niet terugkomt. Dat brengt een gevoel van verlies, verdriet en rouw met zich mee dat ik ook kan dragen. 

Erkennen dat dit speelt, diep ademhalen 😉 ja dat werkt allemaal…helpt in het accepteren van het reukverlies en de gevolgen daarvan. Op den duur worden andere zintuigen sterker om het verlies van reuk te compenseren. En ik doe het met wat ik wel heb.  

Ik wens je een intens geurvolle lente! 

Nicoline

 

door Nicoline Remmet

Coach, ont-denker, onthuller, nét niet psycholoog, facilitator, verbinder, spiegel, veranderaar met een grote liefde voor mijn gezin en familie, de oceaan, een goed gesprek, een goed glas wijn, de intimiteit van een kroeg, een goed boek, live concerten. Mijn primaire focus op mensen en hun (innerlijke) schoonheid

Meer blogberichten

Ik bén niet gestrest… grrrr

Ik bén niet gestrest… grrrr

Ik gestrest? echt niet... 't Is gewoon lekker druk, misschien een beetje té maar dat gaat voorbij. Nog even knallen en dan wordt het weer rustiger... Hoor je jezelf dit zeggen? Want zeggen dat je iets niet erbij kan hebben is een NO GO. En wat is de realiteit?...

Lees meer
Is dit het nu?

Is dit het nu?

Hoe je de strijd tussen hart en verstand beëindigd Ben jij op een punt beland in je (werkende) leven dat wat je doet niet meer past? Kost het je teveel energie? Daalt je enthousiasme om erover te vertellen? Voel je je ongeïnspireerd of heb je het idee niet alles uit...

Lees meer
6 Improvisatie tips voor een vrijer leven

6 Improvisatie tips voor een vrijer leven

De kunst van Improviseren maakt vrij Ik vroeg me nadat ik getuige was geweest van improvisatietheater een paar jaar geleden af: wat als ik meer improviserend in het leven zou staan? Wat betekent dat en wat zou dat me brengen? Improviseren? Improviseren kent geen...

Lees meer

1 Reactie

  1. Aurelia

    Heerlijk kadootje om de meditatie oefening te doen na het lezen van je indrukwekkende blog. Liefs

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de oefeningen "Mindful reminder" & "Stress Relief"

Laat je naam en emailadres achter en download de bestanden

Toestemming

Dankjewel voor het invullen van je gegevens. Veel plezier met je download,

Download de oefening "Stress Relief in 3 minuten"

Laat je naam en email adres achter en download het bestand.

Toestemming

Dankjewel voor het invullen van je gegevens. Veel plezier met je download,

Download de oefening

Laat je naam en emailadres achter en de download wordt gestart

Dankjewel voor het invullen van je gegevens. Veel plezier met je download,

Download de oefening "Stop-Drop-Realign"

Laat je naam en emailadres achter en download het bestand.

Toestemming

Dankjewel voor het invullen van je gegevens. Veel plezier met je download,

Download de oefening "Stop-Drop-Realign"

Laat je naam en emailadres achter en download het bestand

Toestemming

Dankjewel voor het invullen van je gegevens. Veel plezier met je download,

Download de oefeningen "Maak van je hoofd een bijzaak"

Laat je naam en emailadres achter en download het bestand.

Toestemming

Dankjewel voor het invullen van je gegevens. Veel plezier met je download,