Plan een vrijblijvend ‘tot de essentie’ gesprek

Je weet dat het anders kan. Klaar voor meer? Laten we elkaar ontmoeten en ervaren of we matchen.

Is dit het nu?

4 december, 2020

l

Nicoline Remmet

Hoe je de strijd tussen hart en verstand beëindigd

Ben jij op een punt beland in je (werkende) leven dat wat je doet niet meer past? Kost het je teveel energie? Daalt je enthousiasme om erover te vertellen? Voel je je ongeïnspireerd of heb je het idee niet alles uit jezelf te halen? Ontbreekt je zin erin?

Precies 10 jaar geleden, november 2010, kondigde ik mijn ontslag aan in het MT terwijl we de jaarplannen doornamen. Ik voelde heel duidelijk dat wat ik deed ik niet tot mijn 50ste, laat staan tot mijn 70ste wilde doen. Ik stond voor m’n gevoel ‘on hold’. 6 jaar! zijn er nog voorbij gegaan vóórdat ik mijn ontslag ook werkelijk indiende. Zij wilden mij niet kwijt, ik kreeg nieuwe kansen. Dat streelt het ego maar er was meer aan de hand.

Investering

Ik had geïnvesteerd in waar ik me bevond en was verknocht aan wat dit me gaf: (financiële) onafhankelijkheid, vrijheid, status, succes, bewondering (hoe doet ze het toch allemaal) en er toe doen; mijn bestaan had betekenis… En ik voelde ook angst: wat als ik dit opzeg, wat komt daarna, ik ben wel mede verantwoordelijk voor onze  kinderen, wat kan ik eigenlijk, wat wil ik eigenlijk, heb ik daar de tijd voor, kan ik me nog een carrière switch veroorloven? et cetera…

Zingeving

Zo zijn we allemaal op zoek naar betekenis, naar zingevingHet grote dilemma in die zoektocht, kwam ik achter, is de strijd tussen het hart en het verstand.

Wij hebben geleerd ons verstand te vertrouwen. Je verlangen blindelings te volgen is voor dromers, idealisten en sufferds. Je hart volgen brengt geen brood op de plan. Ja toch? Dat is toch wat we mee krijgen? Ook al zeggen we dat je je dromen moet volgen, puntje bij paaltje…. Op het moment dat je hart ergens naar uitreikt komt al heel snel je ego, ondersteund door het superego, om de hoek kijken om je te vertellen wat allemaal verstandig is, moet en hoort. Herkenbaar toch?

Dus als jij op een punt beland bent, dat dat wat je doet in je leven niet meer passend voelt, heb je wel wat diepgewortelde overtuigingen en je super ego te trotseren.

InnSaei kunst van het loslaten

fVoors en tegens

Je verstand laat je snel een voor en tegen lijstje ophoesten en tja, de weegschaal helt over naar zekerheid, veiligheid, vertrouwdheid. Wat daarbij niet helpt is dat je hart niet altijd een super strak doel en plan schetst.

Wat dan wel? … vroeg ik me af. En ja hoor, direct liet mijn ego van zich horen: je weet het niet, hè? Wat zit je nou te zeuren, je zit toch goed hier, mooie functie, idem inkomen, ze willen je niet kwijt, onafhankelijk & zelfstandig (vind je toch zo belangrijk?), je kan alles doen wat je wilt, je kunt je jongens geven wat ze nodig hebben, je rijdt een mooie auto, status, et cetera.

De discussie tussen je hart en hoofd wordt beïnvloed door bewuste gedachten en gevoelens maar meer nog door allerlei onbewuste oordelen, regels en aannames alsook behoeften en verlangens. Zaken waar je geen zicht op hebt sturen dus wel je innerlijke dialoog. Hoezo in controle?

Je zicht vertroebelt op wat voor jou van betekenis is. Het voelt alsof je niet weet wat je wilt. Maar eigenlijk zijn het allemaal bewegingen weg van wat er werkelijk speelt. Met de beste intenties en vanuit angst houden je ego en je superego je op het, in hun ogen, ‘juiste pad’.

Het hart weet – de intelligentie van het hart die intuned op een groter weten, is het centrum van intuïtief denken. Het elektromagnetisch veld van je hart is 5000x groter dan dat van je hersenen en heeft daarmee toegang tot een 5000x groter informatieveld dan ons intellect.

Allebei hebben ze wel hun eigen kracht. Het hoofd is een expert in informatie organiseren maar niet in het verzamelen van informatie. Dáár is het hart extreem goed in. Maar dat is weer chaotisch, dus ze hebben elkaar nodig. Het hart ‘weet, dient als kompas. Het hoofd is er om het hart te ondersteunen en de input te organiseren, het plan te maken, de stappen vooruit te zetten. Hart = ziel & Hoofd = ego. Om een schip te besturen heb je de bemanning nodig (ego) en de kapitein (ziel). Zonder je bemanning ben je nergens.

 

Wat heb je te doen?

  • Leren om je hart en je hoofd met elkaar te laten communiceren.
  • De balans tussen deze 2 te vinden, een manier waarop ze samen kunnen dansen.
  • Je onzichtbare stromen zichtbaar maken zodat je je meer bewust wordt van jouw onderliggende regels, normen, overtuigingen en angsten maar ook behoeften, waarden, drijfveren en verlangens.

Voor helderheid en regie

Door een goede dialoog tussen hart en verstand zie je heel helder wat voor jou belangrijk is, wat je wilt en wat je volgende stap dient te zijn. Ik heb mijn lesje geleerd. Vanuit de balans tussen Hart en Hoofd is mijn innerlijk gevecht vervangen door en actieve dialoog die me iedere x weer een nieuw perspectief biedt en een antwoord aandraagt. Ik heb geen test nodig om me te vertellen wie ik ben en wat ik wil. Het antwoord is er!

Wil je meer weten?

Neem contact met me op. I am a sucker voor een goed gesprek.

door Nicoline Remmet

Coach, ont-denker, onthuller, nét niet psycholoog, facilitator, verbinder, spiegel, veranderaar met een grote liefde voor mijn gezin en familie, de oceaan, een goed gesprek, een goed glas wijn, de intimiteit van een kroeg, een goed boek, live concerten. Mijn primaire focus op mensen en hun (innerlijke) schoonheid

Meer blogberichten

Een jaar na Corona – Waar is m’n reuk gebleven?

Een jaar na Corona – Waar is m’n reuk gebleven?

Verlies van een zintuig Precies een jaar geleden op 16 maart, de 1ste maandag van de 1ste lockdown kreeg ik koorts en werd ik ziek (lees: ziek in tijden van Corona). Inmiddels weten we dat zo’n 60 à 70 procent van alle mensen die met het coronavirus besmet zijn...

Lees meer
Ik bén niet gestrest… grrrr

Ik bén niet gestrest… grrrr

Ik gestrest? echt niet... 't Is gewoon lekker druk, misschien een beetje té maar dat gaat voorbij. Nog even knallen en dan wordt het weer rustiger... Hoor je jezelf dit zeggen? Want zeggen dat je iets niet erbij kan hebben is een NO GO. En wat is de realiteit?...

Lees meer
6 Improvisatie tips voor een vrijer leven

6 Improvisatie tips voor een vrijer leven

De kunst van Improviseren maakt vrij Ik vroeg me nadat ik getuige was geweest van improvisatietheater een paar jaar geleden af: wat als ik meer improviserend in het leven zou staan? Wat betekent dat en wat zou dat me brengen? Improviseren? Improviseren kent geen...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de oefeningen "Mindful reminder" & "Stress Relief"

Laat je naam en emailadres achter en download de bestanden

Toestemming

Dankjewel voor het invullen van je gegevens. Veel plezier met je download,

Download de oefening "Stress Relief in 3 minuten"

Laat je naam en email adres achter en download het bestand.

Toestemming

Dankjewel voor het invullen van je gegevens. Veel plezier met je download,

Download de oefening

Laat je naam en emailadres achter en de download wordt gestart

Dankjewel voor het invullen van je gegevens. Veel plezier met je download,

Download de oefening "Stop-Drop-Realign"

Laat je naam en emailadres achter en download het bestand.

Toestemming

Dankjewel voor het invullen van je gegevens. Veel plezier met je download,

Download de oefening "Stop-Drop-Realign"

Laat je naam en emailadres achter en download het bestand

Toestemming

Dankjewel voor het invullen van je gegevens. Veel plezier met je download,

Download de oefeningen "Maak van je hoofd een bijzaak"

Laat je naam en emailadres achter en download het bestand.

Toestemming

Dankjewel voor het invullen van je gegevens. Veel plezier met je download,